Lydstudio
Læreplanen er utarbeidet med utgangspunkt i Orkland kulturskoles verdiplattform: Utvikling - Samspill -Skaperglede. Læremålene for Lydstudio er forankret i Rammeplan for kulturskolen - “Mangfold og fordypning” og Orkland kulturskoles nevnte verdiplattform.
Rammeplanen deler inn i bredde-, kjerne- eller fordypningsprogram. Denne planen vil i hovedsak gå inn på kjerneprogram. Det er ikke et eget breddeprogram for Lydstudio, og vi viser derfor til det felles breddeprogrammet i faget Kulturmix. Det finnes heller ikke et eget fordypningsprogram for Lydstudio.
KJERNEPROGRAM
Lydstudio tilbys til elever fra 6. trinn. Undervisningen foregår i grupper på opptil 4 elever, og undervisningstimene varer vanligvis i 120 minutter annenhver uke. Ved opptak av større grupper kan undervisningen vare i flere timer.
Læringsmål og innhold
I timene jobbes det med programmet Logic Pro på Mac, hvor man lærer redigering av lyd, å koble opp mikrofoner, gjøre opptak av enkeltinstrumenter samt grupper og programmering av musikk. Timene varierer mellom tekniske oppgaver og kreative oppgaver.
Det kreves ikke noe utstyr for å delta på lydstudio, men det er en fordel å ha tilgang til et lydredigeringsprogram hjemme.
De overordna målene i fagplanen handler om at elevene skal oppleve mestringsglede og positiv selvutvikling. Elevene utvikler seg til selvstendige utøvere som har glede av musikk livet gjennom og blir aktive lyttere med et nært forhold til musikk. Elevene kan også bli ressurspersoner som bidrar til et levende kulturliv.
Som nevnt øverst, er den lokale læreplanen utarbeidet med utgangspunkt i Orkland kulturskoles verdiplattform: Utvikling - Samspill - Skaperglede.
Utvikling
For kulturskolen er det viktig at elevene får tid til å utvikle seg i sitt tempo og blir gitt mulighet til å nå sine egne individuelle mål. Det kan være store forskjeller på hvor mye tid en elev bruker på hjemmearbeid mellom undervisningstimene.
Elevene oppfordres til å jobbe på egenhånd mellom timene der det lar seg gjøre, og vi ser at de som har en god rutine på det har en bedre faglig progresjon. Det er viktig at foresatte oppfordrer eleven til å arbeide med stoffet mellom undervisningstimene i kulturskolen og at de sammen med eleven og læreren finner en god rutine for hjemmearbeid.
Som elev i Orkland kulturskole har man årlig tilbud om utviklingssamtale der man tar opp temaer som trivsel, ambisjoner, innsats og øving. Utviklingssamtalen er en positiv samtale mellom elev, lærer og foreldre/foresatte, og skal motivere til videre utvikling. Tidsrammen er satt til ca. 10 minutter. Lærer gir kontinuerlige tilbakemeldinger på elevens innsats og utvikling og en naturlig del av undervisningen er at også eleven blir bedt om å vurdere sin innsats og utvikling.
Samspill
Å høre, oppleve og reflektere over andres- og egen musikkutøvelse, eller musikkproduksjon i dette tilfelle, er viktig. Vi ønsker at elevene skal føle tilhørighet i gruppa, vise respekt for hverandre og hverandres arbeide. Det er et mål at elevene skal kunne gi hverandre, og ta imot, konstruktive tilbakemeldinger, uten at det er sårende. Vi jobber for å fremme et trygt læringsmiljø som gir et godt samspill mellom elevene.
Skaperglede
Skaperglede er sentralt for alle fag i kulturskolen. Dette kan være gleden en elev opplever når noe man har jobbet med over tid høres bra ut. Det kan være gleden av å komponere en ny sang, gleden av å lage musikk sammen med andre, gleden av å vise fram det man har jobbet med for andre. Dette er ekte mestringsglede. Denne følelsen er helt uavhengig av alder, hvilket nivå eleven er på, eller hvor lenge eleven har hatt undervisning i kulturskolen.
Å gi denne gode følelsen til elevene, er noe vi som lærere jobber mot. Dette gir eleven motivasjon til å skape og få til enda mer. Og for eleven er det ekstra fint å kunne dele skapergleden med andre.
Elever som har hatt undervisning en stund får tilbud om å delta på konserter eller arrangementer som egner seg for faget man går på, og/eller delta i den årlige kulturskoleuka.
I tillegg er UKM en flott arena for elevene der de får muligheten til å få presentert det de har jobbet med. For elever mellom 10 og 20 år er deltakelse i UKM et naturlig mål, og noe det jobbes imot.
Gleden av å skape noe trenger ikke alltid å være knyttet til en konsert, men er også fin å dele med medelever, læreren og gjerne hjemmet gjennom hele året. Vi håper samspillet mellom kulturskole og hjem kan være med på bygge under denne prosessen hos eleven. Det gir god grobunn for videre utvikling og framgang i faget.